Φορείς

Σύνδεσμοι Συμμετεχόντων Φορέων - Μέλη Ερευνητικών Ομάδων

Φορείς - 6E407251

EKETA

Το Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών (ΕΜΑΠ) ιδρύθηκε το 1985 και αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η κύρια αποστολή του ΕΜΑΠ είναι η διεξαγωγή καινοτόμου, συνεργατικής έρευνας με έμφαση στη μοντελοποίηση χημικών και βιοχημικών διεργασιών, στην ανάπτυξη λειτουργικών υλικών, συστημάτων μικρο- και νανο-εγκλεισμού, μοριακά αποτυπωμένων πολυμερών για την επιλεκτική αναγνώριση και διαχωρισμό οργανικών ενώσεων, στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη στοχευμένων φορέων φαρμάκων, καθώς και στη μικροβιακή παραγωγή λειτουργικών βιοπολυμερών από ανανεώσιμες πηγές, στον σχεδιασμό και εφαρμογή βιοδιυλιστηρών 2ης και 3ης γενιάς και στη βιομετατροπή διαφορετικών τύπων βιομάζας (λγινοκυτταρινική, μικροφυκών, απόβλητα και απορρίμματα) σε σύγχρονα βιοπροϊόντα υψηλής αξίας.

Κώστας Κυπαρισσίδης (Συντονιστής και ΕΥ του Έργου)

Ομ. Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών

[email protected]

Γιάννης Πενλόγλου

PhD Ερευνητής

[email protected]

Γιώργος Γιαννόπουλος

PhD Ερευνητής

[email protected]

Αλέξανδρος Παύλου

PhD Ερευνητής

[email protected]

Φορείς - F488771B

ΙΕΧΜΗ

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) ιδρύθηκε το 1984 ως Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο (αρχικά ως ΕΙΧΗΜΥΘ). Το 1987 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Τα εργαστήρια του ΙΕΧΜΗ που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας (LΕB) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας (LAMS). Στο LΕB διεξάγεται σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση βιοδιεργασιών με έμφαση στην αναερόβια χώνευση και στις αερόβιες και αναερόβιες ζυμώσεις προς παραγωγή βιοκαυσίμων (Η2, μεθανόλη, αιθανόλη) και βιοπλαστικών. Η ομάδα του LAMS δραστηριοποιείται κυρίως στη μελέτη και χαρακτηρισμό σύνθετων υλικών που περιλαμβάνουν διάφορα εγκλείσματα σε πολυμερικές μήτρες, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία στην παρασκευή ανάλογων δοκιμίων μέσω film casting, melt blending, phase inversion, κλπ.

Γεράσιμος Λυμπεράτος

Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών (LEB)

[email protected]

Γιώργος Βογιατζής

Ερευνητής Α', Διευθυντής Ερευνών (LAMS)

[email protected]

Ιωάννα Ντάικου

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

[email protected]

Γεωργία Αντωνοπούλου

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

[email protected]


Φορείς - CB8ED355

ΓΠΑ

Τα Εργαστήρια Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων (ΕΜΤ), Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΜΒΤ) και Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων (ΧΑΤ), του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΤΔΑ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι πλήρως εξοπλισμένα με τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων. Την ερευνητική ομάδα τους αποτελούν 3 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, 10 υποψήφιοι διδάκτορες και 10 μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται σε ερευνητικά αντικείμενα όπως αξιοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών (π.χ., αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων) προς ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων, βιομηχανική βιοτεχνολογία, σχεδιασμός βιοδιεργασιών και βιοδιυλιστηρίων με χρήση κατάλληλων λογισμικών, εκπόνηση τεχνικό-οικονομικών μελετών και η ανάλυση κύκλου ζωής.

Απόστολος Κουτίνας

Επ. Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών

[email protected]

Χάρης Παπαποστόλου

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής

[email protected]

Φορείς - 94E3BA5DΕΚΠΑ

H Ομάδα Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας ανήκει στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εφαρμόζει συνδυασμούς κλασσικών μικροβιολογικών τεχνικών με σύγχρονες μοριακές προσεγγίσεις Μεταβολικής Μηχανικής και Συνθετικής Βιολογίας για: α) την απομόνωση και την ταυτοποίηση μικροβιακών στελεχών από περιβαλλοντικά δείγματα, β) τη μελέτη της βιοσύνθεσης ενζύμων και μεταβολικών προϊόντων με βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον από διαφορετικούς μικροοργανισμούς, γ) την ανάπτυξη ενζυμικών και μικροβιακών συστημάτων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ενδιάμεσων βιοχημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από λιγνινοκυτταρινούχο βιομάζα (βιοδιυλιστήριο 2ης γενιάς) και δ) τη μελέτη της βιοαποικοδόμησης ξενοβιωτικών ενώσεων και ρυπαντών.

Δημήτρης Χατζηνικολάου

Επ. Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών

[email protected]


Φορείς - 6049AF76ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑΣ

H εταιρία Γ. Καραμπούλας & Υιοί Ο.Ε. ξεκίνησε ως μια μικρή αλλά ταυτόχρονα καινοτόμα ποτοποιία το 1967 στον Ψαθόπυργο Πάτρας. Παρήγαγε και εμφιάλωνε εκλεκτά λικέρ. Το 1972 της απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αφουγκραζόμενη τις νέες απαιτήσεις της αγοράς, το 1978 η εταιρία στρέφει τη δραστηριότητα της στην παραγωγή και εμφιάλωση συμπυκνωμένων χυμών. Γρήγορα η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται σημαντικά και μετατρέπεται σε μία εύρυθμη βιοτεχνία. Το 1989 οι εγκαταστάσεις της μεταφέρονται σε κτίριο 1500 τ.μ. στην περιοχή Χονδρόλογγος Ψαθόπυργου, σε μία έκταση 4 στρεμμάτων. Τη χρονιά εκείνη ξεκινά η παραγωγή εμφιαλωμένου νερού, αντικείμενο το οποίο διατηρεί για περισσότερο απο 25 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, η εταιρία εισήλθε στον κλάδο της παραγωγής υλικών συσκευασίας με εξειδίκευση στην παραγωγή PET φιαλών και βαζών. Το 2008 αποτελεί την αφετηρία μιας κομβικής περιόδου, κατά την οποία υλοποιήθηκε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε αγορά νέων μηχανημάτων, ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, εκπόνηση marketing plan και αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας. Πλέον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης στηρίζεται στην παραγωγή μεγάλης γκάμας προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Φωτεινή Καραμπούλα

Υπεύθυνη Ασφάλειας και Ποιότητας – Έρευνας και Ανάπτυξης

[email protected]

Φορείς - C7F88FBB

ΧΕΛΜΟΣ

Η εταιρία ΧΕΛΜΟΣ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΧΕΛΜΟΣ Α.Β.Ε.Ε.) είναι η πρώτη Βιομηχανία Γάλακτος στην Πελοπόννησο. Από το 1979 μέχρι και σήμερα, η πορεία της εταιρείας καταγράφει συνεχείς επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ενισχύουν καθημερινά τη σημαντική θέση της ΧΕΛΜΟΣ στη διεθνοποιημένη αγορά. Η εταιρεία μία φορά το χρόνο, έπειτα από την ανασκόπηση και τους εσωτερικούς ελέγχους της, ορίζει μετρήσιμους στόχους με κύριο σκοπό τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της και την πλήρη ικανοποίηση των πελατών της. Με τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και έργα η εταιρία ΧΕΛΜΟΣ στοχεύει στην άμεση συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστημιακούς φορείς με γνώμονα: τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης των στελεχών της, την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και επεξεργασίας, τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων της, την ελάττωση των παραγόμενων αποβλήτων, την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και την εισαγωγή περιβαλλοντικά ουδέτερων προϊόντων συσκευασίας τροφίμων, π.χ., πλήρως βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά.

Ασπασία Κορωνιού

Yπεύθυνη Ποιότητας και Ποιοτικού Ελέγχου

[email protected]

Φορείς - 761034C8espa
Login-iconLogin